torstai 27. elokuuta 2015

Rakastunut Raumaan!

Tässä kirjoituksessa mietin nyt noin 50 vuotista suhdettani tähän kaupunkiin, Pitsimissikilpailu värittää jonkin verran viimeisten vuosien suhdettani, koska olen oppinut kilpailun kautta niin paljon uutta kotikaupungistani. 

Kuvat: Hans Lehtinen ellei toisin ole mainittu.


Raumalla on kaunis pienvenesatama


Ol niigon gotonas - rakastunut Raumaan....

Raumalla on kaksi maailmanperintökohdetta, joista toinen on uskomattoman kaunis Vanha Rauma, toinen historiallaan vakuuttava pronssikautinen hauta. Merten rantaakin löytyy, vastapainona teollisuutta ja telakkatoimintaa. Rauman vanhan sloganin ”Ol niingon gotonas” rinnalle on tullut voimakkaasti uusi tunnuslause: ”Rakastunut Raumaan”. Nämä kaksi kertovat kyllä Raumasta. Täällä voit olla rennosti kuin kotonasi ja rakastua kaupunkiin. Totta kai Rauma on kuin mikä tahansa pikkukaupunki omine puutteineen ja vikoineen. 
Mutta Rauma on aina Rauma. Ja Rauma on kaunis.Myös arki voi olla kaunista.


Sammallahdenmäki ja historialliset hautaröykkiöt

Raumalla tapahtuu, on historiaa, kulttuuria, musiikkia,urheilua...

Ja Raumalla myös tapahtuu, tämän vuoden tapahtumia äkkiseltään muisteltuna (varmasti jotain jää poiskin): Taidetta ja historiaa on ollut ja vielä on tänäkin vuonna tarjolla mitä erilaisimmissa näyttelyissä, joissa on päässyt mm. kokeilemaan nypläystä jos se kiinnostaa. Vanhan Rauman pihat olivat auki kaikille kiinnostuneille.
On myös tietoa pronssi- ja rautakauden ajalta, Eila Minkkkisen taidetta ja niin paljon muuta taidetta eri näyttelyissä. Raumalla on myös vilkas käsityöläisperinne joka myös näkyy näyttelyissä. Rauman Pitsinnyplääjät järjestivät 25 -vuotis juhlanäyttelyn. Iltatorit olivat ohjelmallisia, Kaljaasi Ihanalla pääsi purjehtimaan kauniiseen saaristoon. Pienvenesatama toimii vilkkaasti. Pitsiviikko tarjosi koko viikon ajan mitä erilaisempia tapahtumia, Lapin Löylypäivät toi mukavia tapahtumia kaikille viikonlopun ajan heti Pitsiviikon perään. Jos taas urheilu kiinnostaa Raumalla on sitäkin tarjolla, on jalkapalloa, suunnistusta, Beach volley, Superpesistä, Jääkiekon Pitsiturnaus. (en ole urheiluihminen, joten tästä jäi aivan varmasti jotain sanomatta) :)

Monet kesäteatterit myös elävöittävät kesää, yhtenä tervetulleena lisänä tänä kesänä oli Veturiaukiolla näytelty kaupunkikesäteatteri joka kertoi oman tarinansa rautateiden alkutaipaleelta. Tämä näytelmä oli ilmainen katsojilleen.

Kaupunkikesäteatteria Veturiaukiolla
 

Raumalla on myös viiden tähden leirintäalue Poroholma, jota voi syystä kutsua vihdekeskukseksi, uusinpana juttuna siellä on Wake Park. Kesällä kaksi ravintolalaivaa, vanha Pitsihuvila ja kaiken kaikkiaan kaunis alue leirintäalueen lisänä. Palvelut ovat monipuoliset, alueella voi leiriytyä teltoissa, asuntovaunuissa ja mökeissä. Ravintoloiden lisäksi tarjolla on monipuolinen sekatavarakauppa. Leiriytyä voi talvellakin, silloin toki palvelut ovat suppeammat, mutta vaunulla voi leirityä, mikä tarjoaa hyvän tilaisuuden talvimatkailuun. Oma kaupunkijunakin puksuttaa joka kesä. Raumalla kesän aluksi järjestetään myös Suvi Päi -toritapahtumaa jossa saadaan maistiaisia paikallisten ravintoloiden ruokatarjonnasta sopivien suupalojen muodossa. Samassa vietetään "Suuret Oluet - Pienet Panimot" -tapahtumaa. 

Kuvakooste viime kevään Suvi Päi -tapahtumastaToinen Rauman laivaravintoloista on myös purjehduskuntoinen aivan upea Purjelaiva M/Aux Kathrina <3


Purjehdusta ja hyvää musiikkia laidasta laitaan

Raumalla oli tänä vuonna myös Purjehduksen MM-kisat joka toi kaupunkiin ihmisiä 19 maasta! Purjehduskisat toivat kaupunkiin myös teltan jossa ohjelmasta voi mainita vaikkapa Haloo Helsingin ja Eppu Normaalin esiintymisen, sekä erilaiset ohjelmalliset tapahtumat koko viikon ajan. Yhteislauluakin oli siitä pitäville. Teltassa oli tänä vuonna myös perinteinen Rauma Blues. Musiikkia kaupungissa oli myös toisenlaiseen makuun, kun Festivo valtasi kaupungin. Rauman musiikkitajonnasta vastasi myös Klustermus, musiikkitapahtuma joka tarjosi upean kattauksen kaikille halukkaille ilmaiseksi! Elokuvia ja niiden henkilöitä toi kaupunkiin Blue Sea Film Festival. Paikalliset Kivikylän Kotipalvaamo ja Laitilan Virvoitusjuomatehdas järjestävät Kyläjuhlan MM-kisateltassa. Raumalla on myös elokuvateatteri Iso Hannu joka tarjoaa tasokkaan elokuvakokemuksen asiakkailleen. Jos taas nostalgiaa kaipaa, voi asioida hienosti kunnostetulla vanhanajan lippakioskilla. (Männistön Lippakioski)  Joulun aikaan on omat joulunavaukset ja Tonttujen yö -tapahtuma, jolloin Vanha-Rauma on kuin vanhanajan Joulumaa, ehdottomasti tutustumisen arvoinen jokaiselle Joulumielen löytämiseksi <3

Tonttujen yö 2013Männistön Lippakioski, vähän ennakkoon avattuna, kyltit vielä puuttuvat tässä kohdin :)

Männistön Lippakioskilta saa mm. suussasulavia vohveleita, makeina ja suolaisina.

Raumalla - muttei muualla?

Rauma on harvinainen kaupunki, siellä ei kaupungin keskustassa ole liikennevaloja, liikenne toimii sujuvasti ilmankin. Lisäksi pysäköinti on ilmaista koko kaupungin alueella, pitää muistaa vain pysäköintikiekko. Monelle muualta tulevalle tämä on positiivinen yllätys - ei kolikoita parkkimittariin. Eikä Raumalla käytännössä ole liikenneruuhkia :)

Raumalla on myös isä joka letittää tyttöjensä - ja nyt jo monen muunkin - hiuksia ja joka julkaisi ensimmäisen suomalaisen lettikirjan. Hyvä Matti! Matin kanssa yhteistyössä Rauman mainetta eteenpäin vie myös mies jonka ensimmäinen kysymys uusista asioista voisi olla "Voiko sen nyplätä?" Niin monenlaista on nyplännyt Tarmo, jonka taitoja voi vain ihailla!

Kuva on Kahvila Ravintola Tornista, Lettikirjan julkkareista. Upea juttu!
Lähikuva Tarmon nypläämästä pitsistä Matin tekemässä letissä. Mallina ihana Sivi, Pitsiprinsessa 2013

Kuvausymäristönä Rouva Mannerin tilat, joihin ehdottomasti kannattaa tutustua. 

Lapsuuden ja nuoruuden suhteeni Raumaan

Olen syntynyt Eurajoella jossa olen lapsuuteni ja nuoruuteni elänyt. Lapsena Rauma oli kaupunki, jossa käytiin, kun piti ostaa jotain vaatteita. Kun tarvittiin jotain juhlavampaa, niin mentiin Ferelle ja siellä oli kiva kun ylös naisten osastolle mentiin kaupungin ainoilla liukuportailla, alas piti kävellä mutta ylös meno oli juhlaa :) Jos taas tarvittiin jotain kesäistä tai sellaista ei niin juhlavaa, mentiin Penninki –nimiseen liikkeeseen, molemmat sijaitsivat Vanhassa Raumassa. Kumpaakaan ei toki enää ole, mutta vastaavia liikkeitä löytyy. En sitä silloin sen enempää osannut arvostaa, kapeat kadut olivat ainut asia mikä lapselle jäi mieleen.


Kaunis talvinen Vanha RaumaNuorena tuli kierrettyä autoissa, mutta vielä enemmän kävellen, kahta Vanhan Rauman pääkatua edes takaisin korttelirallia, silloin kun se vielä oli luvallista. Monet viikonloput kuluivat siellä kavereita tavatessa ja uusiin tutustuessa. Käsi kädessä on kävelty ja monet suukot siellä vaihdettu, on kikatettu parhaiden kavereiden kanssa ja kotiin liftattu. Nyt sellaista en todellakaan suosittelisi omalle tyttärelle jos sellainen olisi :) Muttemme me silloinkaan kaupungin kauneutta nähneet, se oli vain paikka muiden tapaamiseen, eikä siellä muita tavattukaan kun oman ikäluokan ihmisiä. Se oli liian lähellä, jotta sen kauneutta huomaisi.

Lukion jälkeen kävin koulun Raumalla juuri rakennetussa Kauppaoppilaitoksessa. Tutuksi tuli linja-autoasema ja joskus silloin vielä Raumalla sijainnut rautatieasema, Eurajoelta kun pääsi junalla Raumalle vielä silloin. Koulun sijainnista johtuen silloin ei paljon Vanhaa Raumaa käyty katsomassa, Suvituulen lounaspaikka oli se mikä oli lähinnä Vanhaa Raumaa. Sitten muutin pois. Kahdeksi vuodeksi Turkuun. Kävin toki kotona ja Raumalla, Turun jälkeen se näytti mukavalta pikkukaupungilta. Mutta ei minulla mitään tunnesidettä Raumaan ollut, Turku oli mielestäni mukava paikka asua, vaikkei minulla mitään tunnesidettä ollut sinnekään. Muutinkin lopulta ihan mielelläni sieltä takaisin Rauman seudulle kun se töiden puolesta tuli mahdolliseksi.Meri on läheinen ja rentouttava paikka, oli sitten venettä tai ei.

Raumalla on panostettu kauniiseen kaupunkikuvaan kiitettävästi.

Aikuisikäni Rauma - Pitsiviikko

Aikuisiän aikaisemmat Rauma kokemukset ostoksia lukuun ottamatta liittynevät oikeastaan kaikki Pitsiviikkoon ja varsinkin Mustan Pitsin yöhön. Silloin vielä joka vuosi tein itselle mustan pitsipuvun ja olin joskus hyvinkin läpinäkyvissä asuissa, mutta niin oli moni muukin. Se olisi kiva saada takaisin Mustan Pitsin yöhön. On kuitenkin tunnustettava etten oikeastaan osannut arvostaa Raumaa enkä nähnyt sen koko kauneutta. Tällä kauneudella en tarkoita vain kaunista kaupunkia vaan myös sitä kauneutta mikä tulee siellä asuvista ihmisistä. Mutta toki voi olla myös niin, ettei vika ole pelkästään minussa. Voi olla että kaupunkikin on muuttunut. Tai sitten se on vain minä joka olen muuttunut – siinä tapauksessa voin todeta että onneksi olen.


Vähän uudempi pitsikuva ( ei enää niin läpinäkyvää kuin joskus) ammattilaisen ottamana,
näitä kuvia Musta Pitsien yössä kannattaa käydä ottattamassa itsestään.

Turusta muuttaessani takaisin olen asunut käytännössä koko ajan Lapissa. Pienessä maalaiskunnassa. Muutamia vuosia sitten meistä tuli Raumalaisia, elämäni helpoin muutto, vain osoite muuttui :) Lappi kun yhdistettiin Raumaan. Aloin myös vähitellen nähdä Rauman erilailla. Osaksi syynä on varmasti se että itse aikuistuin, tai ihan rehellisesti sanottuna vanhenin. Kun sitten Hans alkoi tehdä enemmän mallikuvauksia, kuulimme usein muualta tulleiden ihmisten suusta miten kaunis on Rauma. Hiljalleen aloin nähdä kaupunkimme kauneuden. Silloin näin vielä vain sen ulkoisen kauneuden. Olin yllättänyt kuinka kaunis oli kaupunki joka oli siinä ollut koko ajan lähellä, mutta en ollut tajunnut ennen kuin muut ihmiset ihastelivat sitä.


Kuvia Rauman upeista maisemista värileikkittelyllä korostettuna

Pitsimissikisa kehitti minua ja suhdettani Raumaan 

Kun ostimme Hansin kanssa Soililta Pitsimissikisan oikeudet, moni varmasti ajatteli sen olevan seurausta siitä kun Hans oli kuvannut Miss Suomi kisoja kuusi vuotta. Mutta asia ei ole niin. Olimme Soilin apuna kisan taustalla yhdeksän vuotta kunnes sitten 10 kerta oli omamme. Pitsimissikuvia Hans on ottanut ennen Miss Suomea. Olemme alusta asti tykänneet juuri tästä kisasta. Mielessämme toki kävi aina välillä asioita joita ehkä muuttaisimme jos voisimme. Kun Soili sitten vetäytyi eläkkeelle ja myi kisan meille, tuli se mahdollisuus.

Emme tietenkään muuttaneet hyvin toiminutta konseptia kuin joissakin asioissa. Toimme takaisin kunnon kahden päivän ihmisten parissa kulkemisen. Näkyvyyttä meidän toki oli sosiaalisen median ja netin käytön myötä helppo kasvattaa verrattuna entiseen. Meillä ei ole mallitoimistoa emmekä toimi sillä alalla, joten meidän on helppo toimia reilusti kaikkia kohtaan, emme ole kenenkään yhteistyökumppanimme kilpailijoita ja kaikki Pitsimissien työtehtävistä saatavat tulot ohjautuvat Pitsimissille. Näin meidän on niin paljon helpompi toimia, kun tämä on meille rakas harrastus, emmekä yritä ansaita tällä muuta kuin hyvän mielen. Ja sitä on kyllä riittänyt :)Vuonna 2013 MTV teki Kymppiuutisten kevennyksen Raumalta :)

Vuoden 2014 yhteistyökumppanimme Sisustustalo Kodinonnessa on kaikkea kaunista ja ihanaa - kotiin vietäväksi.

Kaupunkijuna Kake ja 2015 finalistit, Rakastuneena Raumaan kuten kassit kertovat :)

Riikka Matkamessuilla 2015 Tampereella. Mukava upeita faktoja Raumasta.

Pitsimissikilpailu sopii Raumalle loistavasti. Tämä kilpailu on rehellinen ja reilu. Kilpailu jossa kaikilla on mahdollisimman mukavaa. Pyrimme siihen että tämä olisi hyvänmielen kisa, johon olisi mukava osallistua. Se on nyt päässyt siihen päämääräänsä että se tekee myös hyväntekeväisyyttä. Tämän vuoden kohde oli sisko-rusetti kampanja ja sen takana oleva yhdistys joka tekee rintasyöpään ja muihin naisten syöpiin sairastuneiden naisten vertaistukea. Aivan mahtava yhdistys ja toiminta. Tämän vuoden menemme tällä ja ensi vuodeksi mietimme jotain muuta, hyviä kohteita riittää varmasti.


Silmäoptikoiden Pekka, Siskorusetin Tiina, Ihanat finalistimme, Rauman Flikk Kerttu ja minä


Finalistit ja Tilateos 5000
#Siskot - matka jolle kukaan ei halunnut

En ole luonnostani oikeastaan koskaan ollut kovinkaan sosiaalinen ihminen. Tällä en tarkoita ettenkö pitäisi ihmisten kanssa olemisesta. Vaan en ole kovin aktiivinen tutustumaan vieraisiin ihmisiin, sitten kun olen tutustunut voin kyllä höpöttää ja tulemme tutuiksi. Päätin muuttaa itsestäni tämän puolen ja olla aktiivinen ihmisiä kohtaan. Huomasin että kun aktiivisesti teen tuttavuutta ihmisten kanssa saan uskomattoman paljon positiivista energiaa ihmisistä. Pitsimissikilpailun myötä olen tutustunut muutamiin aivan ihaniin ihmisiin joihin en ehkä koskaan muutoin olisi tutustunut, ainakaan samalla tavalla. Siitä olen kiitollinen. Olen saanut elämääni hurjan paljon positiivisuutta lisää. Samalla myös tunnetta siitä että kuulun tänne. Olen osa Raumaa, tätä hurjan kaunista kaupunkia. Jossain tässä kohtaa ehkä se minulle tapahtui: rakastuin Raumaan.

Ylpeä Raumasta ja raumalaisista

Joka vuosi on ollut aivan upeaa suunnitella tapahtumaa yhdessä yhteistyöyritysten kanssa sekä kulkea kaksi päivää finalistien kanssa kaupungilla kun ihmiset tulevat juttelemaan ja pyytämään kuvia ja nimmareita. Finaalia on katsomassa tuhansia ihmisiä joka vuosi. Puhumattakaan perjantaista jolloin uuden Pitsimissin kanssa olemme kulkeneet kaupungilla. Olen sen kyllä huomannut kaikkina kolmena vuotena jolloin olen itse aktiivisesti kulkenut mukana. Tänä vuonna kuitenkin tajusin asian kunnolla. Se ikään kuin herätti minut. Olen pitänyt sitä itsestään selvänä, mutta tänä vuonna vihdoin tajusin, ettei se ole mikään itsestäänselvyys! Se on osa Raumaa ja sen ihmisiä, ainutlaatuinen juttu. Kun sen tajusin, niin en pysty sanomaan miten ylpeä olin Raumasta ja raumalaisista. Rakkauteni Raumaan vain vahvistui.

Kilpailujen osallistujat ovat olleet myös muualta kuin Raumalta. Raumalaisiakin on ollut mukana, mutta meidän aikanamme voitto on mennyt muualle. Pitsimissimme ovat Kuopiosta, Oulusta ja nyt Tampereelta. Mutta miten kauniisti he puhuvatkaan Raumasta, toiseksi kodiksi kutsuvat ja käyvät täällä vielä missivuotensa jälkeenkin aina kun se on mahdollista. Raumalaiset myös tunnistavat heidät ja tervehtivät iloisesti. Hekin ovat tavallaan osa Raumaa. Tuore Pitsimissi sai tänäkin vuonna todella upeaa kohtelua kävellessään Mustan Pitsin perjantaina, ihmiset pysähtyivät onnittelemaan, ujommat huutelivat onnittelut ohi kävelleessään, hänelle laulettiin, pidettiin puheita, otettiin kuvia yhdessä ja yksin. Hän kirjoitti lukemattoman määrän missikortteja halukkaille, kiinnostusta oli niin lapsissa kuin aikuisissakin. Toki mukana oli myös turisteja, monille ulkomaalisille tuntui olevan tärkeää saada itsestään kuva Pitsimissin kanssa. Mutta kyllä kuvia otettiin ihan raumalaisille. Hallitseva missimme on Tampereelta mutta poikaystävänsä kautta hänellä on sidoksia myös Raumaan jo ennestään. Hän tulee olemaan kaupungissamme ehkä vielä enemmän kuin aikaisemmat missimme, koska hänellä matka on lyhyt. Lehdessä ihmisiltä kysyttiin mitä he haluaisivat ja moni halusi Pitsimissin näkyvän eri tapahtumissa. Ja syksymmällä Jenni kyllä Raumalla näkyy ja Raumaa edustaa. 

Kauneuskilpailu ja matkailunedistaminen - Raumaa kelpaa kehua

Meille Pitsimissikilpailu on kilpailu johon valitsemme kymmenen tyttöä, tänä vuonna reilun 60 hakemuksen joukosta ja teemme valinnan reilusti miettien kaikkia mahdollisia puolia. Kysymyksessä on perinteinen kauneuskilpailu jossa myös sisäinen kauneus ja oikeat arvot vaikuttavat. On myös osattava ilmaista itseään, koska oikeastaan missään mahdollisista tehtäväsistä ei riitä että on kaunis, pitää pystyä puhumaan ihmisille, mikrofonin kanssa tai ilman. Isolle yleisölle tai suoraan yhdelle ihmiselle. Valitsemmekin finalistit niin että meidän kannaltamme kuka vaan heistä voisi voittaa, siihen valintaan käytämme aikaa paljon koska se on tärkeää. Meille kaikki ovat voittajia, kenenkään voitto ei olisi meille ikävä juttu. 

Sen jälkeen vietämme kuvauspäivän ja kaksi kisapäivää heidän kanssaan ylpeänä esitellen kaunista kaupunkiamme. Monen läheisiä on kaupungissa saman ajan kuin finalistitkin. He kulkevat kaupungissa, tekevät ostoksia ja rakastuvat Raumaan. Näistä nuorista naisista me huolehdimme kun he täällä ovat ja monet heistä tulevat uudelleen ihan muuten vaan. Kaupungissa riittää nähtävää ja kovin mielellämme heitä tapaamme uudelleen. Monista heistä tulee aidosti ystäviämme. Se on mahtava voimavara. Olemmekin monesti vitsailleet, että meillä on sellainen oma missiperhe täällä Raumalla. Haluamme saada kilpailun ympärille yhteistyökumppaneiksi ihmisiä, joista voimme sanoa, että se on sellainen oma pitsimissisuku, tai ainakin –kylä. Jossa kaikilla on yhteinen tavoite. 

Tänä vuonna tajusin että jos me olemme leikkisästi sanottuna monen tytön varavanhempia, niin kyllä myös Raumalaiset adoptoivat tämän kilpailun voittajan. Kyllä niin Milla, Riikka kuin Jennikin ovat raumalaisten omia missejä. Kuten heitä edeltäneetkin Pitsimissit. Ja he kertovat muualla miten kiva paikka on Rauma. Olen iloinen että saimme mahdollisuuden tämän kisan oikeuksiin aikanaan ja olemme sitä kautta tutustuneet isoon määrään ihania raumalaisia ihmisiä, joka vuosi tutustumme muutamaan uuteen. Tämän kanssa pystymme tuomaan esiin kaunista Raumaa, raumalaisia yrityksiä ja ihmisiä. Myös raumalaiset toivottavasti löytävät oman kaupunkinsa yrityksiä kun niistä kerromme ja niissä vierailemme. Täällä on aivan mahtavia yrityksiä ja upeita ihmisiä, joilta saa hyvää ja tarvittaessa joustavaa palvelua.

Olemme kilpailun kanssa todenneet tekevämme osaltaan matkailunedistämistyötä kun tuomme tänne muualta ihmisiä jotka huomaavat miten kaunis kaupunki, ihania liikkeitä ja ystävällisiä ihmisiä. 

On helppoa tehdä tätä ja kehua Raumaa kun on ylpeä Raumasta ja raumalaisista. 
Kun ensin on itse rakastunut Raumaan.


Kannattaa tulla Raumalle ja kokea Rauma, se on kokemus mitä muualta ei saa.

www.rakastunutraumaan.fi
https://www.facebook.com/RakastunutRaumaan.fi
https://instagram.com/rakastunut_raumaan/

Rakkaudella :)

Riikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti